Tidligfiske

Mange har vel lurt på hva man skal velge i en jungel av utstyr og hvorfor.
I denne artiklen har jeg tenkt å belyse noen faktorer som vil være med å øke mulighetene for å komme i kontakt med fisk.
Jeg har fisket hver sommer i Orkla så lenge jeg kan huske og fikk min første fluestang i en alder av 7 år. Det skal sies at i starten av min karriere som laksefisker var det ikke mange Junilakser som ble tatt på flue. 
Mange vil nok påstå at laksefiske kun er flaks, men jeg vil påstå noe helt annet. Det er ikke tilfeldig at man ser de samme navnene frekventere fangst statistikkene mest i elvene år etter år. Selvsagt handler det en del om flaks, men jeg vil også påstå at med riktig utstyrsvalg og erfaring vil man oftere ha flaks. 

For å øke flaksen så handler det mye om riktig presentasjon, dybde, fart og fluevalg. Dette kan variere etter når i sesongen man fisker og hvor man fisker.
I denne første artiklen vil jeg beskrive litt hvordan jeg angriper fisket tidlig i sesongen. Hvor ofte har man ikke opplevd at man ser fisk som går og ikke viser ikke interesse for flua, men kanskje det tas fisk på andre redskap ovenfor og nedenfor der du fisker. Jeg husker en gang jeg fisket starten i Surna og det ble tatt endel fisk, men alle ble tatt på sluk eller mark, mens jeg som fiska med flue ikke hadde føling med en eneste fisk på flere dager. Jeg ble til slutt så frustrert at jeg fant frem slukstanga etter en litt fuktig lørdagskveld. Jeg mista laksen til postmannens store fortvilelse men jeg var god og full og like blid.
Grunnen til at jeg ikke fikk fisk på flue vil jeg påstå at var rett og slett uvitenhet,  feil flue og snørevalg. For tas det fisk på mark og sluk så kan den også tas på flue. En liten flue servert helt i vannskorpa på tidligfiske etter vandrende fisk behøver ikke være det mest effektive, men om man serverer flua midt i, og da gjerne en ganske stor flue, i veien for fisken så vil man nok ha mye større mulighet for å komme i kontakt med den. Da gir du den et valg om å flytte seg eller ta det svineriet som kommer i veien for den. Under dette tidlig fisket så kaster jeg ofte nesten 90 grader på elva lar snøret synke mens jeg flytter meg 3-4 skritt nedover etter kastet i stedet for å flytte meg mens jeg trekker inn snøret til neste kast som jeg heller gjør under fiske på sommer elv og varmere vann. 
Ettersom elven også kan være stor så vil man ha mer begrenset plass bak seg til tider. Da vil en kortere synkeline som for eksempel SCSS eller extreme short speedline være et fornuftig valg. Selv har jeg som regel rigget 3-4 stenger med forskjellig synkegrader. Grunnen til dette er at jeg ønsker å fiske dypt gjennom hele hølen. Eksempelvis så vil et snøre med høy synkegrad fiske høyere i hard strøm eller når du kommer ned i hølen der strømmen har roet seg ned. Men det er viktig å merke seg at skal du fiske skikkelig dypt så må man også vade dypere for å ikke slite for mye så fremt du ikke fisker fra elveforbygning eller lignende. Derfor kan det også være lurt å gå over en runde først hvor du går nesten inne på land for å fiske strømkantene og grunnere vann med lettere snøre. Deretter vade lengre ut på neste runde med et mer hurtigsynkende snøre. Beroende på dybde og strømhastighet så starter jeg ofte på toppen med s2/4/6 til s1/s2/s3. Det fine her med snører som SCS og SCSS er at man kan bytte ut spissen om man går i bunnen for ofte. Det skal dog sies at føler man bunnen jevnlig så fisker man riktig, man skal risikere å slite noen fluer og rette kroker tidlig i sesongen for å komme i kontakt med stor fisk på vandring.  Sitter man derimot i bunnen på tilnærmet hvert kast så kan man sette på en spiss som ikke synker så kraftig. Jeg har bestandig spisser ferdig rigget med fortom på innerlommen som gjør at jeg raskt kan sette på en ny spiss mens jeg er i elven slik at jeg slipper å gå i land. Her har jeg alle synkegrader av scss i en mappe men også skagit T spisser som virkelig synker raskt. Vil snøret alikevel gå for dypt så bytter jeg til et snøre hvor bellyen ikke er så hurtig synkende.

Etter hvert som man kommer lenger ned i hølen, der strømhastigheten roer seg og man begynner å sitte i bunnen må man bruke ett annet snøre som ikke går så dypt for å fortsette fisket. Et scss i hi2, 123 eller kanskje til og med et flyt/synk snøre for å få nok fart for å unngå å sitte i bunnen. 

 

Fluevalget på tidligfiske føler jeg kanskje ikke har like stor betydning som når man fisker på standfisken senere i sesongen, men gjerne bruk fluer med litt mer volum og flash på stor elv. En forførende svømmende finge som våre favorittfluer fungerer jo stort sett hele tiden. Fargevalg kan jo variere litt fra elv til elv så forhøre seg med lokale fiskere er bestandig smart. 

Stangvalg ? Her kan alle benyttes selvfølgelig men til mitt tidligfiske så benytter jeg 14, 15 og 16 fot på stor og tung elv for å ha mulighet til både lange kast, løfte tunge synkesnører og for å ha skikkelig rygg når storfisken tar flua.
Skjelden er det stanga som utgjør om du får fisken eller ikke men åpningsfisken 2023 hadde jeg nok aldri fått uten 16 fot graphene stanga, som gjorde at jeg fikk de ekstra metrene med flyt over fisken som viste seg.

Så for den som fortsatt mener at man trenger bare ett snøre for vil fisken ha så kommer den å tar uansett så vil jeg si: jo da det skjer jo før eller siden, men det er lengre i mellom flaksen om man ikke varierer fisket sitt 

Skitt fiske hilsen Jon Erik 
(Bilde fra åpningsfiske med tungt utstyr på stor elv)

NYHET

Fluesnører

SCSS Singlehand

kr649.00kr749.00 ink. MVA

Legg igjen en kommentar